Waarom is logistieke automatisering zo belangrijk?

Waarom is logistieke automatisering zo belangrijk?

Logistiek heeft een groot strategisch potentieel omdat het helpt om processen te optimaliseren en resultaten te benutten. Maar om dit mogelijk te maken, heb je tools nodig die routines efficiënter maken, en daar komt de logistieke automatisering bij kijken.

In deze post zullen we het onderwerp beter uitleggen, praten over de investeringen die kunnen – en moeten – worden gedaan en het belang daarvan voor het bedrijf. Blijf volgen en weet meer!

Wat is logistieke automatisering?

Logistieke automatisering bestaat uit het gebruik van managementsystemen en andere hulpmiddelen die de processen automatisch laten verlopen. Dit elimineert – of vermindert aanzienlijk – de noodzaak van handmatige werkzaamheden en controles.

Welke instrumenten zijn nodig om het efficiënt te maken?

WMS

Het Warehouse Management System, is een managementsoftware die gericht is op de controle van voorraadroutines. De manager is daardoor in staat om processen zoals ontvangst, opslag, scheiding van orders en voorraden te beheren en op te volgen.

TMS

Transportation Management System, is een software gericht op transportroutines. Onder de kenmerken die het biedt, kunnen we noemen:

  • Vlootcontrole;
  • Kostenbeheer;
  • Vrachtaudit;
  • Traceren.

Routeplanner

Niet alle TMS-oplossingen bieden de mogelijkheid van een geïntegreerde routeplanning. Dit maakt het noodzakelijk om te investeren in een routeplanner. Met deze functie kunt u geoptimaliseerde routes uitwerken, rekening houdend met onder andere alle leveringspunten, verkeersbeperkingen, brandstofuitgaven en klantbeperkingen.

ERP

De Enterprise Resource Planning is geen systeem dat volledig gericht is op logistiek management, maar omdat het de integratie tussen de gebieden uitvoert, wordt het onmisbaar voor een efficiënt beheer. In die zin helpt het om de communicatie vloeiend te houden, waardoor afdelingen automatisch belangrijke informatie uitwisselen en hun processen verbeteren.

Wat zijn de trends voor de komende jaren?

Aangezien een bedrijf de belangrijkste logistieke automatiseringspraktijken in de markt volgt, moeten er meer voorwaarden worden gesteld aan het aanbieden van diensten op hoog niveau. Als we erover nadenken, zullen we enkele trends in de sector laten zien die nu al goede resultaten laten zien. Hou vol!

Gebruik van drones

Het gebruik van drones wekt de interesse van veel organisaties en wordt zeer zorgvuldig geëvalueerd in de logistieke processen. Zelfs deze technologie is gebruikt voor het leveren van pizza’s, medicijnen en andere artikelen, zoals zonnepanelen. In sommige situaties is de drone zelfs automatisch gebruikt, zonder de hulp van een piloot.

Procesautomatisering

Procesautomatisering is een van de meest invloedrijke trends voor de logistiek in de komende jaren. Niet toevallig versnelt procesautomatisering niet alleen de besluitvorming door middel van managementsystemen, maar maakt het ook mogelijk om het fysieke transport van goederen in het distributiecentrum automatisch te laten verlopen.

Gedeelde leveringen

Ook het logistieke segment investeert in de gedeelde economie, die de afgelopen jaren veel aandacht heeft gekregen. Uber maakt bijvoorbeeld al gebruik van het netwerk van chauffeurs om goederen te leveren. Dit initiatief stelt bedrijven in staat om het wagenpark van derden te gebruiken om producten naar klanten te routeren. De maatregel leidt tot kostenreductie bij het beheer van het wagenpark en de medewerkers.

Logistieke automatiseringssystemen zijn van fundamenteel belang voor de verbetering van de manier waarop processen worden beheerd, wat voordelen oplevert voor het bedrijf als geheel, van operationele tot financiële kwesties. Met zoveel opties op de markt is het zeker mogelijk om er een te vinden die het beste past bij uw bedrijfsmodel en behoeften.

Reacties zijn gesloten.